Oorlog is een bijzondere situatie. Het leed dat mensen dan moeten doormaken is vaak ongekend. Dat besef je overigens pas vaak als je het zelf mee maakt. Nederland kent het geluk al sinds 1945 op eigen grond geen oorlogssituatie te hebben gehad. Gelukkig maar! Maar velen weten ook niet meer wat het is om je vrijheid te verliezen en nemen aan dat het iets vanzelfsprekends is.
Soms levert oorlog ook goede zaken op. De dwang om op je vijand vooruit te lopen, leveren uitvindingen op die, hoewel in eerste instantie gevaarlijk en bedreigend, later in het burgerleven ook goede toepassingen kent. Zo heeft de geneeskunde vooral na de 1e Wereldoorlog een enorme vlucht genomen.
Deze club is opgezet vanuit educatieve gronden en vooral om niet te vergeten. Om te blijven beseffen dat "je mening kunnen geven" niet altijd vanzelfsprekend is. Als mens moet je daar soms voor vechten, soms zelfs voor sterven.
Regelmatig zullen een of meerdere foto's geplaatst gaan worden en in het weekend een nieuwe video. Door dit te doen hoop ik een beeld en gevoel te geven voor alles wat we kwijt waren, weer terug gekregen hebben, maar wat we gemakkelijk opnieuw weer kunnen verliezen!
- - - = = o 0 o = = - - -
Op de Burgemeester Le Fèvre de Montignylaan worden mannen tijdens de grote razzia van Rotterdam afgevoerd. Aan de overkant van de straat zwaaien vrouwen naar hen. Op 10 en 11 november 1944 worden 52.000 Rotterdamse en Schiedamse mannen tussen de 17 en 40 jaar opgepakt om in Duitsland te werk te worden gesteld. In de dagen voor de razzia waren Duitse militaire eenheden al zo onopvallend mogelijk naar Rotterdam verplaatst. Achtduizend Duitse militairen voeren de operatie uit. Het ‘succes’ van deze omvangrijkste razzia tijdens de bezetting is gelegen in het verrassingseffect. In de nacht van 10 november waren om 4 uur een aantal gebieden volledig afgesloten. Vanaf 6 uur werd de razzia straat voor straat uitgevoerd. Duitsers bonsden op de deuren en deelden aan alle mannen tussen de 17 en 40 jaar het bevel uit om zich onmiddellijk gereed te maken voor de arbeidsinzet. De bevolking was compleet overrompeld.
Nazi propagandafilms ZO Brabant
De deken van Nijmegen en pastoor van Groenstraatskerk, dr. J. Teulings, wordt door de Sicherheitsdienst gearresteerd. Uit het raam van de pastorie wordt de arrestatie gefotografeerd. Teulings zou zich schuldig hebben gemaakt aan het verwijderen van Duitse propaganda op scholen. Hij werd overgebracht naar het concentratiekamp Dachau. In het kamp vierde hij in aanwezigheid van een groot aantal geïnterneerde priesters zijn vijfentwintig jarig priesterschap. Onmiddellijk na de bevrijding vertrokken parochianen naar Dachau om Teulings op te halen. Op 11 mei 1945 werd de verzwakte pastoor gevonden. Twee dagen later viel hem een groots welkom in de Groenestraat Kerk ten deel.
Personeel van het Royal Canadian Army Service Corps (R.C.A.S.C.) van de 4e Canadese Pantserdivisie onderzoekt een buitgemaakt Duits imitatievliegtuig. 28 oktober 1944 / Huijbergen, Nederland. Foto: Harold G. Aikman/Canada. Dept. of National Defence/Library and Archives Canada/PA-176879
De luchtoorlog die boven de Noordzee en het noorden van Nederland wordt gevoerd, eist veel mensenlevens. Op het kerkhof Vredenhof op Schiermonnikoog worden oorlogsslachtoffers, ongeacht hun nationaliteit, met militaire eer door de bezetter begraven, zoals deze Engelse vlieger. Deze plek werd van oudsher op het eiland als bijzonder beschouwd omdat hier slachtoffers van veel verschillende nationaliteiten begraven liggen. Al tijdens de Eerste Wereldoorlog kregen zowel Duitsers als Geallieerden op dit ‘drenkelingenkerkhof’ hun laatste rustplaats. Een aantal militairen dat tijdens de Tweede Wereldoorlog op Vredenhof werd begraven, kreeg een naamloos graf. Na de oorlog zijn er verschillende pogingen gedaan om de identiteit van deze slachtoffers vast te leggen. In een aantal gevallen is men hierin geslaagd.
Met jongensachtige bravoure, pistool in de hand en met bonkaarten en andere trofeeën van zijn verzetswerk op tafel laat Pieter Haagen uit Eindhoven zich op de foto zetten. Hij is onder de schuilnaam ‘Toni’ lid van de KP Sander die niet alleen actief is in het gewapende verzet, maar ook in het werk voor de L.O., de landelijke organisatie voor hulp aan onderduikers. Zodoende rolt hij ook in de pilotenhulp, wat hem uiteindelijk fataal wordt. Op 8 juli 1944 begeleidt hij met twee andere verzetsmensen twee geallieerde piloten naar een onderduikadres in Tilburg. De auto waarin zij zitten wordt bij Moergestel aangehouden door de Feldgendarmerie, waarbij de piloten door de mand vallen. Het leidt tot de arrestatie van de inzittenden. Pieter Haagen komt terecht in Kamp Vught, waar hij een van de 318 slachtoffers wordt van de fusillades die daar in juli en augustus plaatsvinden. Op 19 augustus 1944, ’s avonds om half negen, staat hij voor het vuurpeloton. Hij is dan 22 jaar oud.
Low Altitude Bombing Run - Operation Oyster (1942)
Deze week jarig
Geen jarigen deze week.
Welkom bij Clubs!
Kijk gerust verder op deze club en doe mee.
Of maak zelf een Clubs account aan:
Statistieken
Opgericht: 01-08-2001
Eigenaar: sunny_wood
Leden: 46
Gewijzigd : 13.07.2025
Aanbevelingen : Lees aanbevelingen
62 bezoeken van gasten
Tweede Wereldoorlog – Historiek
22.05.2025
Hoe functioneerden de daders binnen het terreursysteem van Kamp Vught? Die vraag staat centraal in het boek Kamp Vught 1942-1944: daders en drijfveren, waarin auteur Bert Oomen ingaat op de achtergronden en motieven van zowel de directe kampbewake...
Lees meer…
21.05.2025
Twee Duits-joodse gezinnen, onder wie een beroemde schrijver, hoopten in Nederland veilig te zijn voor Hitlers nazibewind. Ze belandden allebei in Hilversum én ze raakten met elkaar verbonden. Maar ook in Nederland bleken ze niet veilig.
Bron
Lees meer…
19.05.2025
In 'Over de rand laait het vuur' onderzoekt Chris van der Heijden het oorlogsverleden van zijn ouders, die actief waren binnen de NSB en SS. Harold Makaske las het boek kritisch en plaatst kanttekeningen bij de wijze waarop Van der Heijden hun ver...
Lees meer…
16.05.2025
Een bezoeker van een kringloopwinkel in het zuiden van het land deed onlangs een bijzondere aankoop. Voor een klein bedrag kocht hij een oude uitgave van Het Achterhuis. Bij nader inzien bleek het om een zeldzame eerste druk van het dagboek van An...
Lees meer…
Soldaat W.R. Van Herne van de Calgary Highlanders krijgt een injectie in zijn gewonde dijbeen van soldaten G.M. Goderre en H. Couture. Foto: Ken Bell / Canada. Dept. of National Defence / Library and Archives Canada / PA-131260.
Trugkieke 40-45: Brand in Middelburg
Op zondagavond 12 oktober 1941, rond een uur of tien, werd boven kamp Blokzijl in de Noordoostpolder een Britse Wellington bommenwerper neergeschoten door een Duitse Messerschmitt. Het vliegtuig stortte neer in het nog drassige gebied aan de Baarloseweg tussen Luttelgeest en Blokzijl. Eén bemanningslid wist zich met de parachute te redden en werd door de Duitsers krijgsgevangen gemaakt. De andere vijf bemanningsleden overleefden de crash niet. Slechts één lichaam kon direct worden geborgen. Hij werd begraven in Kuinre. De andere vier kregen een tijdelijk graf op kavel R34. Hier werd door Duitse militairen een houten kruis geplaatst met daarop de namen van de vier bemanningsleden. Hun lichamen werden pas in 1948 na de berging van het vliegtuig bijgezet op de begraafplaats van Emmeloord. Dit is de enige begraafplaats in Flevoland waar geallieerde vliegers liggen.
Gas uit rioolwater (1944)
Een foto van het FLAK-luchtafweergeschut bij Harderwijk, genomen door een Duitse soldaat. In de Tweede Wereldoorlog waren nog maar weinig navigatiemiddelen beschikbaar. Harderwijk vormde voor de geallieerde vliegtuigen die vanaf bases in Engeland bombardementen op Duitsland uitvoerden, een duidelijk zichtbaar oriëntatiepunt. Voor de Duitsers was Harderwijk dus een logische plek om Flugabwehrkanonen op te stellen. Het geschut stond op de Stadsweide van Harderwijk, waar toen ook een zeer geavanceerd radarsysteem voor het detecteren van vijandelijke vliegtuigen opgesteld stond (Stellung Hase). Deze plek bevindt zich ten zuidoosten van Harderwijk, vlakbij het huidige parkeerterrein Drielander aan de A28.
Een legertruck geladen met evacués. Fietsen en waardevolle bezittingen hangen aan de achterkant van de vrachtwagen. Bron: Library and Archives Canada/PA-140430
De ploegbaas groef niet mee, maar hield toezicht. Iedere maand schreef hij een rapport over zijn ondergeschikten met een beoordeling in cijfers. De promotiekansen hingen af van deze beoordeling. Vooral degenen die boer wilden worden in de Noordoostpolder, hielden daar rekening mee. Polderwerker Jan Marsman vertelde later: “Met twee streekgenoten werd ik aan het werk gezet bij opzichter Schuringa. De eerste dag moesten we al sloten en greppels graven. Het was loodzwaar werk, in weer en wind. Maar we deden het zonder morren. We wilden allemaal graag boer worden. Slechte rapporten van de opzichter kon je dan niet gebruiken. Je moest in die tijd je mond houden, ook als je onrechtvaardigheid tegenkwam.”
Club-Updates
Laatste forum onderwerpen