De release komt eraan!

Geplaatst op vrijdag 28 augustus 2015 @ 02:47

De release komt eraan!

In april is er door het beheer van Open Your Mind een Top 5 wensenlijst gemaakt. De complete lijst kan je hier nalezen. Deze lijst is aangeboden aan het clubteam en met dit document is men aan de slag gegaan. Nu is het zover dat we kunnen aankondigen dat er een release aan zit te komen. In de week van 7 of 14 september (datum wordt nog nader bepaald afhankelijk van de testresultaten) zal een gedeelte van deze wensen worden toegevoegd aan de functionaliteit van Clubs!  De complete lijst met releasepunten zal ik apart vermelden in een topic op de Release Club.  

Een aantal punten wil ik hier nog even extra aanhalen om wat te verduidelijken.
Er komt geen Clubs-app, dat is in ieder geval een punt dat definitief van de lijst afgestreept kan worden. Het is simpelweg te kostbaar om een app te bouwen, daarbij is Clubs een platform wat gebouwd is als een plek waar mensen hun hobby's of interesses delen. In dat opzicht is Clubs niet vergelijkbaar met een 'snel' platform als Facebook of Twitter waar men vooral korte statusupdates geeft van wat men aan het doen is. We vinden echter wel dat Clubs op een mobiel apparaat te bereiken zou moeten zijn en daar is wel aan gewerkt.
Je kan straks wel de editor gebruiken op je mobiele apparaat en ook zal het mogelijk worden om foto's te uploaden naar je fotoalbum op Clubs. Het inrichten van je clubhome zal echter niet gaan. Hiervoor zou de hele manier van clubsbeheer weer overhoop gegooid moeten worden en compleet anders gaan werken. Een aanpassing die we niet willen doen.
De mogelijkheid om de editor te gebruiken op een mobiel apparaat, heeft er echter wel voor gezorgd dat er ook een mogelijkheid verdwijnt. Er moest namelijk een andere editor komen en daarmee vervalt een knop die er nu wel in zit en die niet meer zal terugkeren na de release.

Je kan nu, als je een afbeelding aan een bericht wilt toevoegen, klikken op het icoon met het boompje en vervolgens kan je daar de URL van de afbeelding ingeven of je kan op de knop achter het tekstvak van de URL klikken en vervolgens bladeren door het fotoalbum om je foto te kiezen. Deze laatste mogelijkheid gaat vervallen. Het toevoegen van afbeeldingen via een knop door middel van het ingeven van de URL blijft echter wel. In de nieuwe editor heeft deze knop het symbool met het landschapje. 

7.JPG

Wat dan weer extra erbij komt is de knop met het YouTube symbool, je hoeft dus niet meer lastig te doen met HTML openen om een filmpje toe te voegen. Klik op de knop met het YouTube logo, plak of je insluitcode of de URL en klaar! 

8.JPG

Wil je toch iets met HTML doen, dan kies je in de nieuwe editor niet meer voor de knop HTML (die zit er namelijk niet in) maar voor de knop broncode helemaal links bovenaan. De knop meteen rechts daarna is ook een leuke toevoeging vinden we zelf. Klik daarop en je kan in een nieuw tabblad een voorbeeld zien van wat je aan het schrijven bent!

Er komt ook een nieuwe tool om foto's en bestanden te uploaden. Je kan net als nu door je mappen bladeren, maar je kan straks ook de foto's of bestanden in het vak slepen. De upload start meteen en als je klikt op klaar met uploaden dan sluit het scherm zich pas. Je hebt alle tijd dus om te slepen of door je albums te bladeren en te kiezen wat je wilt uploaden. De screenshotjes zijn ook in het fotoalbum van de releaseclub te bekijken.

9.JPG  

Er staan ook punten op de wensenlijst die niet ingebouwd gaan worden. Om diverse redenen. Soms zijn ze gewoon te kostbaar tegenover het gemak dat je ervan zou kunnen hebben, soms verandert het de structuur van Clubs dusdanig dat we ervoor kiezen om het niet te doen. Een aantal punten die definitief afgewezen zijn zal ik hier benoemen.

Bestandsgrootte zelf kunnen instellen als clubeigenaar (zowel pixels als MB), dit is niet mogelijk. We kunnen uiteraard een limiet hier aan stellen, maar dat zal dan eenheidsworst zijn, dus voor alle clubs gelijk. Het is al eens opgehoogd naar aanleiding van een punt op een eerdere wensenlijst, dus gaan we dit niet meer beperken. Daarmee komt ook het punt te vervallen dat clubeigenaren een vrije keus krijgen aan welke soort bestanden ze willen toestaan op hun club. 

Tijdens het schrijven van een forumtopic de geschiedenis kunnen zien. Dit punt gaat het ook niet halen, omdat er topics zijn met meer dan 100 reacties. Je kan niet alles laden als je gaat reageren. En als wij daar een selectie in maken, dan zul je zien dat het net zo uitkomt dat wat je wilt zien niet zichtbaar is. We laten dat dus zoals het is. Wil je wel tijdens het schrijven verder terug kunnen lezen dan kun je je reactiepagina altijd met je rechtermuisknop openen in een nieuw tabblad.

De mogelijkheid om iemand tijdelijk instelbaar te kunnen blokkeren op je club. Je kan iemand al blokkeren, dus deze hebben we ook afgestreept. 

Betalen met PayPal op Clubs. Dat is voorheen mogelijk geweest, maar deze mogelijkheid keert niet terug. 

In de wensenlijst kwamen we rondom het statistiekenblok twee wensen tegen die elkaar tegenspreken. Het kunnen verwijderen van het statistiekenblok en het statistiekenblok altijd zichtbaar maken, ook als de clubhome gesloten is. Het statistiekenblok is al te verwijderen en dat blijft zo en als een clubeigenaar instelt dat clubhome niet zichtbaar is, dan blijft het statistiekenblok ook onzichtbaar. 

De wens om de opmaak van een blog ook zichtbaar te maken in de module laatste blogs op clubhome heeft het ook niet gehaald. Als je namelijk de opmaak van een blog ook laat zien in de module op clubhome dan trek je deze module dusdanig uit elkaar dat het de leesbaarheid er niet beter op maakt. De eerste regels van je blog moeten de lezer triggeren om te klikken en verder te gaan lezen.

Submappen kunnen maken in nieuws, bestanden en fotoalbums gaat ook niet lukken. Ook hiervoor geldt dat het weliswaar relatief simpel in te bouwen is, maar de modules zover uit elkaar trekt dat het er niet fraaier op wordt.

Sneltoetsen voor smileys staat ook op de wensenlijst. Dit is technisch niet haalbaar, dus is ook geschrapt.

Extra witregels tussen de zinnen automatisch laten weghalen gaan we ook niet realiseren. Wil je deze witregels niet dan gebruik je shift + enter, wil je wel een witregel dan kies je voor enter.

Een tool om zelf frames te kunnen maken en zo ook skins.Ook een punt die niet te realiseren is.

VIP-abonnement voor 6 maanden tegen gereduceerd tarief invoeren gaan we ook niet doen. De huidige abonnementsvormen zoals ze er nu zijn blijven bestaan en gehandhaafd.

Er komt geen (dis)like button.

Tot zover dit bericht over de komende release. De exacte datum en tijd zullen worden aangekondigd op de Release Club en uiteraard zal daar dan ook het forum geopend gaan worden.
Ik wil op deze plaats nog wel even een aantal mensen bedanken. Allereerst uiteraard de cluppers die de wensen hebben ingediend. Ze hebben ons weer voor een leuke uitdaging gezet! Daarnaast natuurlijk het beheerteam van Open Your Mind voor het verzamelen en inventariseren van alle wensen. En last but not least 'onze' Tim die al deze wensen heeft ingebouwd en Kevin die over zijn schouder meekijkt en adviseert, helpt waar nodig en Tim de ruimte geeft om lekker aan Clubs te werken. Want.... met deze release zijn we er nog niet. Er staan nog meer punten op de eerder genoemde wensenlijst waar Tim gewoon, danwel in onderzoek danwel om in te bouwen mee verder gaat na deze release. En als jij nog een idee hebt, dien hem dan vooral in. Want het kan zo maar zijn dat jouw idee wordt ingebouwd!