Vrolijk Kerstfeest!

Geplaatst op dinsdag 23 december 2014 @ 23:53

Vrolijk Kerstfeest!

So this is christmas
And what have you done
Another year over
And a new one just begun

De eerste regels uit een kerstliedje van John Lennon. Het liedje begint zoals voor mij de decemberperiode is. Mijmeren en denken.... Wat heb ik afgelopen jaar gedaan? Wat heb ik allemaal meegemaakt? Alle gebeurtenissen lijken zich nog eens af te spelen in mijn hoofd. Ik laat ze toe, koester al die herinneringen en 'sorteer' ze. Denkbeeldig rangschik ik elke herinnering in iets moois dat ik nog lang wil koesteren, iets verdrietigs dat ik het liefst wil vergeten, iets om te lachen en te bewaren voor als ik eens een dipje heb enzovoorts. Eén voor één pak ik de herinneringen uit mijn geheugen en verplaats ze. Sommige dingen sluit ik helemaal af. Die kosten teveel energie en wil ik niet meer meenemen het nieuwe jaar in.
Andere nieuwe dingen komen er weer bij, die voor het eerst een plaatsje krijgen. Want als je zo'n jaar overdenkt dan verlies je wat en win je wat. Je raakt dierbaren kwijt en ontmoet nieuwe vrienden die je dierbaar kunnen worden. Of de familie breidt zich uit met bruiloften en geboortes. 

Ik pauzeer even en luister weer naar de muziek.

And so this is christmas
I hope you have fun
The near and the dear one
The old and the young 

Ik mijmer verder. Ja, dat hoop ik echt. Dat mensen genieten van deze dagen. Dat mensen in liefde samen kunnen zijn. Dat het ze goed gaat! Dat mensen niet al te eenzaam zijn, hoewel ik weet dat veel mensen zich wel heel eenzaam zullen voelen. Die gedachte doet pijn, maar ook ik kan in mijn eentje niet de wereldproblemen oplossen. Ik kan wel proberen om de wereld in mijn omgeving een klein beetje mooier te maken? Door de mensen die me dierbaar zijn te laten weten dat ik aan ze denk. Dat ook al ben ik niet met iedereen samen deze kerst, mijn gedachten wel bij hun allemaal zijn. Dat ik ze oprecht vanuit het diepst van mijn hart het allerbeste wens voor het komend jaar. Mijn gedachten dwalen af naar de mensen die ik verloren ben. Een traan welt op in mijn ogen. Wat had ik ze graag allemaal gezien deze kerst, maar ik weet dat het niet kan. Ik weet dat het nooit meer kan. En ik weet ook dat dit lot niet alleen mij treft, maar nagenoeg iedereen. Ook hier op Clubs.... Ook hier zijn we afgelopen jaar trouwe cluppers verloren die juist op deze dagen extra gemist worden. En ik weet ook dat er hier op Clubs ook nagedacht wordt over mensen die het even moeilijker hebben. Er zijn altijd wel cluppers online om even 'mee te praten'. Die laatste gedachte tovert dan weer een glimlach op mijn gezicht.

De decembermaand, voor mij het best te omschrijven als een emotionele achtbaan. Maar ook als een kans om weer helemaal vers aan een nieuw jaar te beginnen. Als de bladzijde van een boek waarvan je zelf mag kiezen wat je gaat schrijven! Waarin je met de zorgvuldig uitgezochte en op waarde geselecteerde herinneringen van vorig jaar kunt gaan bouwen aan mooie nieuwe herinneringen voor later.

Nog eenmaal ga ik vluchtig langs mijn zojuist keurig gerangschikte herinneringen. Ze hebben hun plekje gekregen en ik weet waar ik ze kan vinden als ik ze nodig heb. Inmiddels heb ik een grote grijns op mijn gezicht, ik heb er zin in. Laat dat nieuwe jaar maar komen! Ik zet de muziek harder en zing uit volle borst mee:
A very merry christmas
And a happy New Year
Let's hope it's a good one
Without any fear! 

Namens het team van Clubs, alle medewerkers voor en achter de schermen en uiteraard alle vrijwilligers wensen wij alle cluppers hele fijne feestdagen toe en alle goeds voor 2015!