De donkere dagen...

Geplaatst op dinsdag 09 december 2014 @ 23:46

De donkere dagen...

We zijn weer aanbeland in de donkere dagen voor kerstmis. Voor de één een geweldig leuke en vooral gezellige tijd, voor de ander kan het niet snel genoeg januari zijn. 
Als kind vond ik dit een geweldig leuke tijd. De boom, de lichtjes, gezellig in huis en heerlijk samen met de hele familie het kerstfeest vieren. Naarmate ik ouder werd, kregen deze dagen een heel andere invulling. Ik denk bij iedereen.

Voor het eerst kerst vieren bij schoonfamilie, voor het eerst zelf je kerstfeest organiseren met visite en ook voor het eerst kerst vieren zonder iemand die je lief is. Het overkomt nagenoeg iedereen en dat maakt dan ook dat rondom de kerstdagen veel mensen terugdenken aan vroeger tijden. Dat gemis zoveel heftiger aanvoelt dan op andere dagen van het jaar. Dat mensen ervoor kiezen om kerst alleen door te brengen, omdat ze een ander niet tot last willen zijn. Maar ook dat mensen wel graag ergens zouden willen aansluiten, maar ze gewoon niemand meer hebben en dus 'verplicht' eenzaam zijn.

kerstart.jpg

Dat laatste raakt mij altijd enorm. En elke keer als ik lees over eenzaamheid en hoe vaak het voorkomt dan breekt mijn hart. Vanavond las ik een bericht van het Nationaal Ouderenfonds. Ongeveer 200.000 ouderen vieren kerst alleen. Zij hebben nauwelijks nog sociale contacten. Dat betekent dat er gemiddeld in elke straat één oudere woont die de kerstdagen alleen moet doorbrengen. Die gedachte is toch verschrikkelijk? 

Gelukkig doet het Nationaal Ouderenfonds daar iets aan, maar dat kan alleen maar met onze hulp. Door het hele land organiseren zij kerstdiners. Het doel is om ruim 5.000 ouderen een gezellig kerstdiner aan te bieden. Ik weet dat er, met name, aan het eind van het jaar veel gevraagd wordt door en voor diverse goede doelen. Zo zijn er al diverse acties aan de gang voor bijvoorbeeld Serious Request, maar als je nu weet dat je voor 15 euro in plaats van een plaatje aanvragen ook een oudere een gezellig kerstdiner kan geven? Dan maak je in ieder geval voor één eenzame oudere de dagen wat minder donker.

Wil je meer weten over deze actie en een kerstdiner doneren? Kijk dan op de website van het Nationaal Ouderenfonds. Laten we voor deze vergeten groep mensen de lichtjes eens aansteken dit jaar!