Zie ginds komt de stoomboot...

Geplaatst op vrijdag 14 november 2014 @ 21:14

Zie ginds komt de stoomboot...

Uit Spanje weer aan. Hij brengt ons Sint Nicolaas en ??? Tja, dat is tegenwoordig een lastige. Nee, maak je geen zorgen. We gaan de Zwarte Pieten discussie hier niet nog eens dunnetjes over doen. Het blijft echter een feit dat er nog nooit zoveel te doen is geweest om een, van oorsprong, kinderfeest.

Het is op zich helemaal geen slecht idee om eens kritisch naar een traditie te kijken. Kan het leuker, frisser, moderner, meer van deze tijd? Of houden we gewoon vast aan de traditie waar wij, volwassenen, zoveel (vaak) warme herinneringen aan koesteren? Het maakt mij niks uit of je nu voor of tegen Zwarte Piet bent. Het maakt mij ook niet uit of je het Sintfeest nu viert met gekleurde, bloemen, stroopwafel of zwarte pieten. Zolang het in beginsel maar blijft wat het is, een kinderfeest. Een feest waar de volgende generatie later met net zoveel warme gevoelens aan terugdenkt als wij nu. 

Een spannende tijd voor de allerkleinsten. Van de intocht tot aan de sinterklaasavond. Vol spanning of er iets in je schoentje gedaan wordt. Met een bonzend hart op sinterklaasavond als er ineens hard op ramen en deuren geklopt wordt. Zingend voor de schoorsteen bij een schoen waar met zorg een wortel of tekening is ingelegd. Dat is waar het om gaat. Om plezier!

Wat je ook gaat doen, hoe je het ook gaat vieren of niet, ik wens je in ieder geval heel veel plezier en ik hoop dat de intocht voor iedereen een feestje zal worden.
En zoals de Pietenband Toeter nog maar één zingt:

En zie je nu een Piet,
denk dan niet zwart en denk niet wit.

Maar weet dat ook in hem,
een hart voor alle kleuren zit.