The Passion

Geplaatst op zondag 13 april 2014 @ 23:04

The Passion

Met de paasdagen vlak voor de deur zijn er veel opvoeringen van de Mattheus Passion. Eén van de bekendste en langste composities van Johann Sebastian Bach. Dit verhaal vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus.

Sinds 2011 wordt dit verhaal ook gebracht in een modern jasje. The Passion, op witte donderdag live op televisie te volgen. In 2011 was Gouda het toneel voor de eerste uitvoering. Daarna gevolgd door Rotterdam en Den Haag. Dit jaar is de stad Groningen het toneel voor deze bijzondere uitvoering.  Bekende Nederlanders spelen een rol in het verhaal en zingen moderne popliedjes. 

passion.jpg 

De rol van Jezus is dit jaar toebedeeld aan Jan Dulles, Simone Kleinsma vertokt Maria, Stanley Burleson speelt Petrus en Jamai Loman neemt de rol van Judas voor zijn rekening. Een indrukwekkende voorstelling die begint met de Processie, mensen van verschillende komaf die met een verlicht kruis door de straten lopen, op weg naar de plaats waar de kruisiging zou plaatsvinden. De kruisiging wordt uiteraard niet uitgebeeld, er wordt wel verteld hoe dat in zijn werk gaat. 

De meningen over deze voorstelling zijn verdeeld. Er zijn mensen die het prachtig vinden, maar zoals met alles zijn er ook mensen die kritiek hebben op deze moderne vertelling van het verhaal. Sommigen vinden het verhaal ontdaan van elke spirituele laag, waar anderen zeggen dat het op deze manier, met name de jeugd, veel meer aanspreekt en voor hen begrijpelijker maakt. 

Wil je de uitzending zien? Dat kan op donderdag 17 april om 20.25 uur op Nederland 1.  De uitzending wordt ook nog herhaald en wel op zaterdag 19 april op Nederland 1 om 22.25 uur op Nederland 3.

Of je het nu mooi vindt of niet, hoe je je paasdagen ook invult, het maakt niet uit. Wij wensen je in ieder geval hele fijne paasdagen toe!